求位信問答懶人包

報幼稚園寫求位信攻略

作者:肉丸朗之快樂日常

【寶寶升學】#幼稚園 #求位信問答懶人包估唔到幼稚園申請 #K班 都要寫求位信?!


對呀!幾個不同的原因,我已經幫肉丸朗寫左幾封不同的求位信,問左好多有經驗的朋友和上網蒐集資料
,等我幫你破解以下的迷思:


幾時寄


出左通知後越快越好,不知道何時有人放棄,校長或負責收生老師隨時call 後補生喔!
有幾個offer係手的媽媽,諗定早啲通知學校!


寄 VS 親手遞 VS email 交


我選擇在郵寄,因為有做學校的朋友表示親手交到校務處也未必送到校長手上?!
不過如果好彩遇到校長另作別論郵寄才是萬無一失的。
本來我也考慮Email ,但想到校長真的會print出來細閱?算啦!寄信好簡單


夾附件 VS 只有信件


我本身附上小朋友幼稚園申請表,主要方便校長老師尋求。有d媽媽會寄埋小朋友的一頁簡介去,亦有傳說寄家庭大合照都有用,暫時我無咁做!


中文VS 英文


我有一封係英文,其他係中文,主要係看學校著重2文3語的程度吧!


手寫 VS 電腦打


有自信寫得靚可手寫。我無,所以電腦打就算。


成功率


學校鍾意有誠意的家長,前人亦有好多成功的案例分享,寫封信好簡單 試下, 當然要睇小朋友本身的表

原文刊於:肉丸朗之快樂日常

📝
✏️

想分享你的日常育兒生活、懷孕及親子資訊?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到:editorial@ubabygroup.com