潮媽博客

uk, england, flag

英國教育問與答(二)

英國教育問與答(二) 作者: 倫敦mama’s voyage Q: 你好,倫敦媽媽 我想了解下英國倫敦或附近讀公立學校那區較好?

london, parliament, england

英國教育問與答(一)

英國教育問與答(一) 作者: 倫敦mama’s voyage 1) 請問入讀公立學校,是否真的很困難?是不是住那區,就會入那區的公立學校嗎?

BLW

嬰兒主導進食BLW之路及「裝備」分享

寶寶主導進食 BLW之路及「裝備」分享 作者:LKM・宏宏媽 寶寶出生的第一年,絕對是以一天一蛻變的速度成長。新手爸媽的挑戰真的很多,到寶寶半歲更是一個大關卡:加固的時刻來臨喇!!在決定以傳統餵食 TW

滋多啲「浴兒」方程式 一支嬰兒洗髮沐浴露 沖走夏日過敏不適

滋多啲「浴兒」方程式一支嬰兒洗髮沐浴露 沖走夏日過敏不適 幫BB沖涼係唔少新手父母嘅艱鉅任務!尤其夏天經常身處係冷氣環境,BB肌膚好容易因缺水而過敏,令皮膚痕癢不適,BB隨時未開始沖涼已經喊到拆天!原來,想喺夏天幫BB沖個靚涼都有唔少學問,除咗水溫,點揀隻啱BB 嘅沐浴露都好講究,沖涼嘅氣氛更重要!最近媽媽谷分享緊一條滋多啲「浴兒」方程式 :

手柄吸管奶樽讓飲奶變輕鬆

手柄吸管奶樽讓飲奶變輕鬆 作者:Jovi 由大力妹5個月左右,我這個懶媽媽就買了一款奶瓶給大力妹用,這絕對是可以解放媽媽雙手的好發明,它就是有手柄吸管奶樽。 這個奶樽是奶咀頭,BB 一樣可以輕易飲奶,但樽內就配了一枝飲管,樽身加手柄,可以讓BB更容易自己握着手柄飲奶

消毒藥水令家居增添英式雅致芬芳 — 全新簡單消毒法,BB和寵物不再聞一屋「醫院味」!

消毒藥水令家居增添英式雅致芬芳 — 全新簡單消毒法,BB和寵物不再聞一屋「醫院味」! 近來疫情反覆,父母都很關注如何可以加碼做好消毒衛生,不過經過幾個月「高度戒備」,經常使用消毒液,很多媽媽覺得已經對一屋「醫院味」有些「臭覺疲勞」! 家中做清潔時,媽媽們都因為怕消毒的氣味刺激嬰兒和小朋友的氣管,要讓幼兒遠離使用消毒劑的空間,「清場」避險。一些家中有貓狗和小朋友一起玩的家庭,甚至發現消毒的氣味連「毛孩」都怕怕

父親節快樂- 親子一同製作小Robot送給全能爸爸!

父親節快樂!親子一同製作小Robot ,送給全能爸爸! 作者: VK媽媽 父親節快到,介紹大家製作DIY紙盒小robot,讓小孩送禮給全能爸爸!疫情下的父親節,未必會帶幼兒外出用餐慶祝,如選擇在家中度過,也可有温馨的親子活動!幼兒可塗顏色,家長負責剪剪貼貼,一起動手製作這個雙面小Robot,既環保,又有趣的小玩意!準備材料很簡單,一個網購得來的小紙箱,3個廁紙筒,裝飾用的色紙,毛毛手工鐵線,玩具眼仔及舊衫褸,還有顏色。

讓子女到外國留學的期望

讓子女到外國讀書的期望 就過英國時,我先生講咗一樣野係我完全冇諗過嘅,佢話希望兩個小朋友去到英國之後可以都會有國際嘅視野(已經唔記得佢exactly 點講,但係類似嘅字眼)。當聽起來即刻有啲壓力即係想我點教?我已經一個人帶兩個小朋友,搞得掂、唔抑鬱已經好叻。我哋係香港嚟嘅、屋企講中文;學校講英文仲唔夠國際呀,已經multilingual ,想點啊? 已經去倫敦,仲唔夠multicultural??

 

 

會員登入