分享到:

我哋屋企有個濕疹嘅和牛B,所以對於環境衛生、照顧方面都有一定嘅要求及知識。

首先我哋要了解引發濕疹嘅原因,由於BB嘅皮膚未發育完全,所以對於控制酸鹼嘅能力比較低,喺無防護基制嘅肌膚係十分嬌嫩脆弱。因此保護皮膚表面的酸性保護膜係好重要嘅,免受致敏源侵擾,每日嘅清潔、保濕護理都係十分重要。

所以首先就係身體護理方面,其後就係環境、衛生嘅問題。幫BB揀身體護理產品,特別係和牛B咁有濕疹,我一定係揀成分天然、中性、無香料、低刺激嘅護理產品。

對於濕疹嘅小朋友嚟講,天氣、化學成分嘅產品係佢哋最大嘅敵人。冬天皮膚會變得異常乾燥,就好容易引發濕疹性嘅皮膚痕癢。

以前和牛B嘅濕疹係成塊面都有、手手腳腳都有,仲會周身痕。過咗一歲之後,塊面已經唔會再有濕疹,唯獨是手、腳、身體都有呢個問題。

最近轉天氣,天氣又凍又乾燥,搞到和牛B成日周身痕,而大脾內側嘅位置亦有濕疹,紅色一撻撻咁。所以我都默識梗天然成分嘅BB身體護膚品,而anumi係100%純天然成分、性質溫和、低敏配方仲無添加任何有毒或刺激性化學物等致敏源。

而我揀咗anumi嘅天然舒敏修護精華油及天然全效修護保濕乳,每次沖完涼之後,輕輕印乾皮膚就用精華油搽勻全身,同步作按摩。隔一陣,再幫和牛B搽埋全效修護保濕乳,再次滋潤皮膚。


我會將適量精華擠喺掌心,然後幫和牛B搽勻全身。有時佢都會好想自己搽,所以我都會插少量俾佢過下手癮。

澳洲純天然BB舒敏修護精華油(HKD258/15ml) – 含有獨特的維他命E修護配方,可有助舒緩肌膚乾燥痕癢、濕疹及皮膚炎等過敏症狀。所以在BB濕疹發作特別嚴重嘅時候,我都會用幫佢加強潤膚功效同埋舒緩。


澳洲純天然BB全效修護保濕乳(HKD188/250ml) – 淡淡嘅花香味,Cream嘅質料係好潤好易推開嘅,薄薄地搽一層已經好足夠保護皮膚。配有揼頭,方便使用。

濕疹BB注意

1沖涼嘅時候留意水溫不要太熱,熱水會令皮膚變得更乾燥。

2.將沖涼時間縮短,時間愈長皮膚上嘅水份就會流失得愈多。

3.皮膚科醫生建議不應使用化學泡沫產品,建議使用天然而且較為滋潤嘅沐浴產品。

4.沐浴後輕輕抹乾皮膚,並馬上搽上潤膚乳/ 油。

5.如鄰居裝修,盡量避免直接經過,可以選擇的話就兜路走。在家多開窗,讓空氣流通。

6.天氣熱時,儘量避免在戶外曝曬、或進行郊外活動。

此外,我不建議使用芫茜水 或 金銀菊 抹皮膚。寶寶皮膚較幼嫩,而且每個人的膚質都不同,未必每個人都適合。曾經,和牛B只有3、4個月大時,使用過金銀菊抹皮膚,以致皮膚更敏感、、皮膚更紅、濕疹更嚴重!

使用前,真的要三思!

anumi 詳細資料

http://www.anumiskincare.com/

https://www.facebook.com/anumiskincareHK/

銷售點:

指定屈臣氏及屈臣氏Baby分店

專門店:

奧海城2期地下G29舖

銅鑼灣世貿中心P1 C4號舖

除左護理之外,儘量保持BB日常接觸到嘅用具、床品乾淨。所以我最近都係入手了一部Skylar除塵蟎機,效果都是超好的!最估唔到係佢玩開嘅公仔入面都有唔少塵蟎,真係好恐怖呀!

詳文:【家居衛生】去除致敏原「滅塵蟎」好幫手。減低濕疹、鼻敏感發作

和牛B的濕疹史

和牛B成長日記 – 睇皮膚科醫生(4) – 抓到皮開肉裂

和牛B成長日記 – 睇皮膚科醫生(3)

和牛B成長日記 – 睇皮膚科醫生(2)

睇皮膚科醫生 (斷症為:嚴重濕疹)

濕疹是一個惡夢

心痛篇 – 轉天氣BB皮膚又痕到瞓唔著

對付長期戰 – 濕疹

BB濕疹

————————————————–

歡迎聯絡我&和牛B: chungying56@hotmail.com
Facebook專頁和牛B嘅成長專頁
Instagramwagyubmami

分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *