分享到:

下個月就新年喇!大家開始準備買野過年未呀?
一年之中,除左聖誕節之外,新年亦都係我最愛的節日,除左可以逗利是之外,又可以行年宵,又可以去不同親戚到拜年,又有好多新年糕點食,真係好開心架!

今年有左Timtam仔,派利是之餘又有利是逗喇!每年都會買入靚靚利是封,派得開心收又開心!我剛剛就睇中呢款, 只係

RMB 9.9有60個包郵,好抵用!


From淘寶

明年係狗年,用狗仔圖案最啱!好可愛呢!

Timtam第一年過新年,一定要著得靚靚仔仔去拜年啦!新一年梗係要著新衫!所以我們全家都會買新衫,係H&M睇中左幾款幾靚仔!


From H&M

另外,拜年當然一定要買禮盒送禮,之前有一篇關於奶奶相處之道的文章(重溫請按我)過時過節要送禮比奶奶,不過年年都送花膠鮑魚有d悶,今年終於比我搵到送禮自用皆得體的女士恩物 – 魚鱻森 虱目魚精!

上一篇我提過虱目魚精係懷孕及產後媽媽的恩物,可以養胎又可以當產後上奶湯水飲用,而且拎出來翻熱就可飲用,方便快捷!

其實虱目魚精亦都好適合老人家飲用,一來簡單易處理,只需加熱即可飲用,就算牙齒不靈活也不是問題(我奶奶牙齒還好)。

另外,它含豐富蛋白質,人體所需的水解胺基,且魚肉蛋白份子比其他肉類更易消化吸收,營養就更容易補充。

加上,魚類有的DHA和EPA,有助減緩血管中血液凝固的時間,預防心臟血管疾病;EPA,有助降低膽回醇,減少血栓形成,有效預防血酸,提高腦部資質,預防認知障礙。還有豐富鈣質,補充以往所流失的,預防加劇的骨質疏鬆。
這的確是給老人家營養補給的好選擇!

我奶奶好鍾意食魚,但煲魚湯步驟比較繁複,又唔想有腥味,所以好少煲魚湯飲!

虱目魚精真係方便,只需用5分鐘加熱就可以飲用,宜家天氣咁凍,隨時想飲碗湯暖下身,補充下營養,拎出黎翻熱就可以飲啦!

魚鱻森虱目魚精(香港)Mr Fish Milkfish Essence

https://www.facebook.com/mrfishhk/

https://www.mrfish.com.hk

今次介紹住咁多先,新年仲有好多野要買,記住留意我Facebook page的update喇!

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
Facebook: Timtam仔的成長日誌

Instagram: Cheerfulchristy

歡迎邀稿/出席活動:Timtamboy01@gmail.com

分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *