分享到:

其實我一直都是埋身餵母乳的媽媽,餵母乳要注意的事有很多,除了要注意飲食外,亦要留意自己的奶量,如奶量足,卻飲太多上奶的湯水,就有機會發生乳腹炎,之前我就試過了,而且又發冷發熱,十分辛苦,所以各位母乳媽媽要留意了。

因為全職湊小朋友,亦是埋身餵哺,所以的確較少用bottle,但之前都分享過因為毅濤有黃疸問題,所以都餵了一陣奶粉,餵奶粉當然要用奶樽,所以都用返家姐用開的牌子 Tommee Tippee

家姐自14個月開始由全母乳轉為奶粉,記得果時都唔識買咩奶樽好,試了好幾款都覺得容易滲漏,後來朋友提買TT試下,因為她囡囡用得幾好,咁就一直用到現在了。市面上奶樽選擇會有玻璃或塑膠等物料,我比較喜歡用膠的,因為玻璃樽打爛就會很危險。同時,我個人喜歡一些較易拿上手的奶樽,因為除了媽媽拿上手外,寶寶大少少都要學習自己拿奶樽嘛,而奶嘴似乳房亦很重要,因為始終寶寶都是埋身為主。

另外,奶樽的重要性,我覺得第一要排除容易滲漏的問題,試過一D奶樽,覺得Tommee Tippee奶樽無呢個問題,係我用嘅時候唔使咁論盡。另外,奶咀必定是最重要,用咩物料直接放入寶寶嘴仔,所以我一定會查清楚奶嘴用的物料,TT的奶咀都係矽膠物料,比起乳膠較硬,但不易老化、抗熱、抗腐蝕,無味無臭。
媽媽用任何奶樽前都要了解一下寶寶的需要,因為每個寶寶都不同,要為寶寶找到合適他們的奶樽,讓他們有愉快的吸吮經驗。

如果想了解多一DTT奶瓶,可以去下佢地個Site 睇下學下野:

https://goo.gl/3SCjA6

分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *