分享到:

相信各位爸爸媽媽未當父母前都無諗過自己有日會因見到別人嘅「便便」而咁興奮咁開心 講出黎好似好攪笑咁,但其實便秘問題都係好多家長頭痛嘅一大煩惱!

究竟嬰幼兒便秘與牛奶蛋白敏感有咩關係呢?好多新任媽媽,包括三年前嘅我,眼見初生BB有便秘問題都會好驚,因為佢哋唔去便便除了會大喊大鬧外,仲可能會嚴重到影響健康,既擔心BB的健康有沒有不良影響,更怕BB排便困難一臉艱苦,嚴重甚至造成肛裂滲血,諗起都驚 

好多人以為便秘係因為攝取水分不足、缺乏膳食纖維、又或腸胃不適,但其實牛奶蛋白敏感也是元兇之一,父母們絕對不可以忽視,Yougo細細個我就揀可以防敏嘅雀巢超級能恩兒童奶粉,她一直都很健康,我跟大金毛都很開心和感恩。

睇過有些研究,牛奶蛋白敏感與年紀是息息相關的,資料顯示5%至7%的兒童患有不同類型的食物敏感,較成人的高,而嬰幼兒有便秘問題跟何時飲用牛奶亦大有莫大關係。因此,愈早飲用牛奶就愈難適應牛奶,所以若BB有便秘,不妨讓他們飲用降低牛奶蛋白致敏性的的嬰幼兒配方奶粉,或可有助改善牛奶蛋白敏感帶黎嘅便秘之苦。

資料來源 (雀巢防敏1000天計劃網站):http://bit.ly/2rORDv9

#資料由雀巢防敏1000天計劃贊助

分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *