分享到:

近幾年唔知大家有無聽過有關環保尿布褲的介紹? 我最初係由媽媽GP聽到有媽媽為自己的BB

選用環保尿布褲代替傳統的紙尿褲,當時我諗一諗點解會揀環保尿布褲呢: 洗費遠低於傳統紙尿褲? 防尿布疹? 為環保出一分力?

經了解後知道傳統紙尿片係堆填區自然分解期間會釋出污染物嚴重污染泥土同地下水,所以為左BB第時有個更少污染既世界大家都要出一分力呀! Save A Better World For Babies

最近收到Green Beginnings的環保尿布褲的時候,我已經被佢既外貌吸引! 原來宜家既環保尿布褲外觀同設計上同舊式尿布已經差天共地呀!

首先款式上已經有好多可以揀,例如有素色款 / 印花款同時尚款(我幾like牛仔褲款),筋肉寶寶著左上去個樣好搞笑!

以下分享筋肉寶寶的試用經過:

自從筋肉寶寶過左初生階段,基本上佢便便的次數由每餐一次到大概一日三次,次數少左但份量就增加左,所以早前朋友送既細碼片片都頻臨爆片既現象。

咁既然我收到環保尿布褲就梗係要一試究竟啦,筋肉寶寶係日頭會用纖薄式布片芯(日頭大概3個鐘換一次片芯),夜晚會用三摺式布片芯(過夜),直到宜家都未試過爆片,而且便便都唔會似用紙尿片咁移動去較後的位置,充分能夠體驗到片芯貯水的能力。

另外就係大家最關心既清洗部分啦: 清洗片芯比我想像中容易 – 首先用清水沖洗,再加梳打粉浸30分鐘去污漬,之後掛起等乾就可以再用啦!

用後幾日覺得其實環保尿布褲都易換同易清洗,第時仲可以買L碼當學習褲咁比寶寶用添。

如果各位有興趣可以上佢地既website 了解下嫁: www.greenbeginnings.com.hk


kylife – 90後媽媽分享懷孕歷程同照顧仔仔筋肉寶寶的搞笑經歷

FB fanpage: kylife

邀稿Email: kylife114@gmail.com

分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *