潮媽博客

全職媽媽- 給我選再一次,還是值得

QB轉眼間已15個月, 同時意味着我也做了15個月的全職媽媽. 這份工作一開始的時侯, 已預知比任何工作來得艱巨, 年終無休,

謹子愛上迪士尼公主

自從上幾星期去完迪士尼之後,謹子就對公主著迷了😆 媽媽都好鐘意公主,所以真係好開心我既小閨密可以同我分享呢個公主夢呢! 每次係屋企見到條公主裙都不停話「好靚靚好靚靚!」但係如果唔係去迪士尼或者生日表演大時大節,點著到呢條靚裙喎☺️ 所以就趁我仲叫行到兩步路,今日我地就帶左謹子去@tmtplaza 屯門市廣場搵公主啦,名正言順可以比謹子扮靚靚去搵佢d公主朋友仔!

廿三個月大的妳是媽媽學習的好對象

今日謹子廿三個月大,最好既節目就是跟爸爸去公園拍拖。 有什麼美好得過給爸爸一邊拖著抱著呢❤️ 謹子的童心總是提醒著我,人是本屬大自然的,她會跟昆蟲和樹木說再見,也會跟一花一木High Five,沒有嫌地上的爛花不美,也沒有覺得小螞蟻噁心。 雖然我們還未回加拿大,相對接觸大自然機會較少,我生於大城市,就算在新界長大,也是對大自然十分陌生。大金毛的堅持,也讓我慢慢懂得放下城市人的壞包袱,學習回歸平淡和欣賞身邊最廉價又最可貴的自然環境。

3招介掉奶咀方法(+最後絕招)

我同好多媽媽一樣, HimHim未夠1個月己經比奶咀佢, 無他既…有個奶咀bb就可以收聲唔喊, 有個奶咀bb可以暫停發脾4, 有個奶咀bb可以快d訓覺.

坐月之寶 補身兼瘦身「代茶」

孕媽媽或許未聽過甚麼是「代茶」?此乃「補身兼痩身」之寶。產後媽媽如果想氣血快速回復、水腫快速遠離,就必需「以茶代水」,坐月時每日飲用八杯自家煲「代茶」。以代茶代替水飲用,是因水屬偏寒,產後身體特別虛弱就要避免。我的 Yuji BB 現在是 15

油擊戰

每個懷孕中的媽媽都會遇到的肌膚問題 – 皮膚痕癢。主要的原因是孕婦於懷孕期間賀爾蒙水平轉變有關,加上在懷孕第四個月開始出現,特別是胸部及肚皮脹起,適逢入秋轉季,相信不少孕婦會感覺繃緊、乾燥及痕癢難耐。 乾燥爆裂時,塗再多的保濕霜也未夠滋潤。尤其是乾性和敏感性肌膚,我會提議「以油制乾」來為肌膚控制水油比例的平衡。於沐浴後、毛孔擴張之時,稍為印乾身體水分然後立即塗上,便最易被肌膚吸收。除了直接塗上身體作按摩紓緩繃緊肌肉外,亦可在浸浴時加入使用,可改善循環系統、鎮靜及鬆弛神經。皮脂腺分泌油脂及汗腺的水份分泌不足,皮膚會容易出皺紋,適當地用油用於面部護理,建議混合面霜或乳液使用,事實上油性成分可幫助皮膚鎖水,加強滋潤修護功效,更可達至對抗衰老之效。 於早晚各用一次,每次滴

 

 

會員登入