潮媽博客

#38 晨露滴雞精試飲

【試用報告#38 晨露滴雞精】 試用媽媽:Kami 滴雞精已經成為大家既補身之選; 男女老幼、孕婦、剛生產完既女性都會飲用!

#38 晨露滴雞精試飲

【試用報告#38 晨露滴雞精】 試用媽媽:Joey Lo 生完BB嘅女人真係比較易老,我生完芯芯之後明顯皮膚較差,而且血氣比以前為弱,所以我也開始飲用滴雞精。

#27 晨露滴雞精對抗孕吐

【試用報告#27 晨露滴雞精】 試用媽媽:冬甩媽媽 冬甩出年要做家姐喇~今胎陀得好辛苦,孕初期嘔咗無數次,孕中期都依然作嘔作悶冇胃口,好彩呢個世界有人發明咗滴雞精。 中醫話對於喺產前出現孕吐現象嘅孕婦,滴雞精可以喺好短時間補充能量,畀媽媽繼續去滋養BB嘅,就算好似我咁三餐冇乜胃口又嘔都唔使擔心唔長胎。 咁多唔同牌子嘅滴雞精,究竟點揀先啱?懷孕期食嘅嘢唔單止自己吸收,仲有bb一齊架嘛,所以真係會好緊張食品來源、營養價值、製作方法同安全性。

請讓有需要人士使用電梯!

Hello,你是港鐵使用者嗎? 如果是的,請你繼續看下去,因為你可以簡接救人一命 勝造七級浮屠! 可能有朋友記得我們曾經寫過 –

新手媽媽必備 Combi吸乳器

新手媽媽必備:Combi雙邊電動吸乳器 在坐月這段時間,因為都不能出街,所以一直都是全埋身餵人奶,不過我就快坐完月,終於可以出街抖下氣!當然前提是要有足夠的母乳儲備放在家裡,好讓趙寶寶餓時,婆婆可以幫忙餵一下。 所以我選擇了Combi雙邊電動吸乳器,使用前我在網上看了其他品牌作比較,覺得Combi這款產品比較適合我: 1)我通常晚上的奶量會較多,所以主要都會在晚上使用,而combi這款吸乳器運作佢時的聲音是超小,不用怕嘈到趙寶寶睡覺(平時她對聲音超敏感) 2)機身大小只有像粉餅盒一樣,很輕巧(206克),如果在職媽媽使用都方便攜帶到公司使用,帶去旅行也很節省空間,而且可以用USB接駁充電器,就不用把整個插頭拿出去了,也不一定要找有插座位置附近

輕巧又吸力強大的奶泵推介

輕巧又吸力強大的奶泵推介: Combi雙邊電動吸乳器 自當上人奶媽媽3個月,放產假期間尚可以輕鬆埋身餵奶。但返回工作崗位後,我這個在職奶媽總會聽到一句:哇!你又走難丫!日日一袋二袋咁喎!唉,每天帶著牛龜般大的奶泵和配件上班實在不易,太緊張心情欠佳又令奶量減少,何況泵奶過程需不斷按摩胸部才能令奶水分泌更多,每泵一次身心可謂更疲累。 感謝得到飛媽生活的邀請,讓我有機會認識Combi的吸乳器,嘗試到什麼是真正的既可舒適,又擁有強大吸力的奶泵! Combi吸乳器到手後,發現盒身頗大,當時我仍在擔心機身會很大,但拆盒後,原來它細小輕巧,只有掌心大小,206g的重量,非常攜帶方便。產品可以是外置充電池充電。喇叭為Free

在職母乳媽媽好幫手

在職母乳媽媽好幫手: Combi雙邊電動吸乳器 妹妹就快一歲嘞~ 哥哥嗰陣餵奶到13個月,唔知妹妹會食到幾時、我可以堅持幾耐呢? 一般嚟講我都鍾意親餵,埋身亦會係增加/維持奶量嘅最好方法。但若果要返工、外出工作、儲奶做後備,一個啱自己用嘅奶泵絕對係媽媽嘅好朋友。

BLW並不是「黃金標準」

TW爸媽放心,BLW並不是「黃金標準」 我們家是進行BLW的 (BLW = Baby-led

爸媽們,相信自己。

爸媽們,相信自己。不要互相為難﹑互相比較好嗎? Mo媽一年前加入了一個很窩心的同年同月同日生日BB媽媽谷。谷內氣氛很好,天天都充滿愛,近來更有媽媽傳出好消息,幸福滿溢。有些媽媽谷讓人開心,成員間互相支持,但有一些則會令人有點兒難以理解。 自從當上了媽媽後,加入了幾個媽媽谷,也特別留意有關親子的網站和文章。一年了,發現一個挺奇怪的現象。媽媽之間除了互相支持外,也有一種互相比較的風氣。一些媽媽說出自己心聲的文章總會引起很大迴響,大家齊齊比辛苦,比辛酸,甚至說大概是 「你有幾辛苦喎😒,我什麼什麼添喇,你一定冇我咁辛苦」之類的說話。我們根本不知道人家的實際情況,何不鼓勵一下,打個氣就好?沒有「神隊友」不緊要,就讓我們自己也團結起來,互相支持一下! 之前有一位媽媽訴說在一個母乳討論區問了一些有關“補奶粉”的問題時後其他媽媽質疑甚至指責她,令她感到傷心和緊張。同樣,在一些

人奶路好幫手

人奶路好幫手 – Combi雙邊電動吸乳器 不知不覺原來我已經做左母乳媽媽差不多九個月,可以比小柑吸收到最好嘅營養,當中一定有起有跌,開心同艱辛嘅時候,無論乳線炎,塞奶,多奶,退奶都係我每一個考驗,就算幾攰幾忙都好,泵奶都不能缺少,但當諗到小柑飽到奶睡滿足嘅樣又再一次燃起我鬥志。  

 

 

會員登入