分享到:

每年重頭戲都莫過於中國農曆新年,新年除咗要大掃除、辦年貨之外,最重要就係去拜年。

每年團拜一到就會頭都大晒,因為一年見一、兩次嘅親戚就會聚守一堂,喺呢個時候要互相稱呼嘅時候,頭頂總會出現好多個問號,「和牛B應該點叫佢哋呢?」


未夠一歲嘅和牛B,第一年過新年。


一歲半嘅和牛B,第二年過新年。今年係和牛B第三年過新年了,要學識同人拜年了~

而家先同大家嚟個溫習先~

睇完幅圖都唔記得? 唔緊要,仲有一個apps幫到大家,iPhone 「姨媽姑姐」免費app可以幫到大家。

版面好似計數機咁,好容易用。就等我示範一下以下呢個情況,我想知爸爸個妹個仔我係點樣叫呢。輸入「父」再按「的」、「妹」再按「的」、「子」然後選擇「年長」/「年輕」(比你大/ 細嘅意思),就會知道顯示答案啦。

 

拜年呢件事,相信小朋友係最開心嘅,因為有利是逗。而大人就要搲水吹過日晨,如果精通打麻雀嘅話,就會覺得拜年呢件事好有意義了。————————————————–
歡迎聯絡我&和牛B: chungying56@hotmail.com
Facebook專頁和牛B嘅成長專頁
分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

會員登入