分享到:

唔經唔覺已經進入了9月,又係幼稚園招生報名程序的開始嘅時候了。幫小朋友報考幼稚園可以話係爸媽的「大project」,要預備同做的功夫好似沒完沒了咁,由揀學校,排隊拎form及交form(以家已經好多了,有些幼稚園可以online報)、幫小朋友面試做預備等,好似每一個step都要好謹慎小心咁。作為家長都會四出打聽自己心儀幼稚園的收生情況,如果有面試機會,有d家長亦可能會嚴陣以待,催谷孩子學習面試技巧,甚至會報讀形形色色面試班。

孖媽自問無論上年N班都今年K都沒有做什麼預備功夫,上年他們面對人生第一場,出發前我都只是跟他們說去好好玩一場,開開心心的做返你自己就好了。我們一共報了2家N,結果係一家是備取生,另一家最後是收了,但由於係分派到下午班,所以我們只好放棄了。不過無所謂啦,就留返出年K先開始正式讀書啦,再玩多一下無妨呀。所以我地面試的經驗其實唔係好豐富,但我都將之前睇過的一些資料,整合成一個簡易版同大家分享,方便大家。

我深信2018年K嘅學額應該係足夠,問題只係大家可唔可以入到心儀的幼稚園,仲有好多家長更會放眼睇,就係為咗升小學做好準備。

簡單講一下一d幼稚園面試大忌啦:

首先,家長最好可以放寬心情,因為如果家長出現過分緊張的表現,有機會會影響面試結果。而其中一個面試大忌就係面試個時,家長幫小朋友搶答呀。

相信大家都知道小朋友面試當日的表現其實就係學校嘅取錄關鍵,但要咁細個的小朋友控制情緒其實唔係易,如其要佢地上面試班背哂所有面試題目的答案,倒不如保持良好心態,比小朋友輕鬆d,Be Yourself做返自己無壓力,小朋友情勢自然可以比較放鬆啦。
因為如果由頭喊到落尾,真係好大可能影響表現,喊就可能無法完成指令,所以老師想評分都難啦。

仲有聽好多朋友講,如果可以真係最好由父母陪小朋友去面試,雖然可能返工有時真係好難請假,仲要報咁多間in咁多間,時間真係有d難安排,但聽好多朋友講,老師通常問完陪小朋友去的照顧者(祖父母) ,小朋友的父母點解無一齊來之後,就無再同照顧者傾下去,轉左去同其他家長傾,咁好可能呢方面大家都要留意下啦~

其實面試唔係只係小朋友嘅事,家長亦都係評分對象之一,意思唔係要考家長識d咩知識,反而好多學校都係著重家長同孩子相處個陣嘅表現,所以家長記住留意唔好即時搶答,亦盡量唔好不斷咁催逼小朋友要快d答同老師講!小心因為咁而可能會失分呀。
因為面試個陣,老師其實係希望睇到小朋友自己的反應,如果家長太緊張,心急咁催逼小朋友作答,甚至幫孩子搶答,會令到老師好難睇到小朋友本身嘅表現,這樣更會有可能扣分。同埋當家長太過緊張個陣,小朋友其實都會feel到,咁只會令小朋友亦一起緊張,甚至怯場。所以我覺得比小朋友保持自然嘅一面,等老師可以觀察到他們嘅表達能力咁就可以好夠了。

家長常見面試問題小分享:

以家有好多幼稚園都會用問卷形式來比家長填,一係就係填寫申請form個時,一併交回;另一種就係面試當日老師派比你即場填。老師亦有機會係面試個時即場再問,所以有d問題家長都應該自己的心中有個大概的標準答案先。
仲有呀家長要記下學校的背景、理念,令自己可以簡單而重點咁回答。最重要就係填問卷就要保持真實、切忌浮誇。如實講出小朋友的學習經驗同能力。

以下幾題都係一d比較常見家長面試問題,大家可以參考下:

– 點解會想揀我地學校
– 你對小朋友有咩期望?
– 你對學校有咩期望?
– 小朋友平時係由邊個照顧?
– 平日會同小朋友去咩地方?
– 假日會同小朋友去咩地方?
– 小朋友係唔係已經戒咗片啦?
– 小朋友有咩優點?
– 小朋友有咩缺點?
– 小朋友性格上有咩特質?

其實大部份都係如實回答就好了,只係缺點就想想盡可能避重就輕,令老師想到呢個缺點都可能同時都係優點。

當然除咗父母之外小朋友當天表現亦都好重要,小朋友可唔可以定定地坐係度,老師同家長傾計時可以靜心等待。仲有係遊戲時小朋友同人的相處,分享,交流等。情緒係點都係老師會睇來評分的。亦有d可能係玩matching,認顏色,大小、形狀、考下動物名稱、食物、交通工具等。而一般積木。穿珠仔都係幼稚園面試常見的。當然小朋友的眼神動作都係老師會觀察的。

與其話幼稚園面試由入門口一刻已經評緊分(睇小朋友識唔識有禮貌問好: good morning, 稱呼老師……etc) ,不如日常把常規基本的都同小朋友一齊做、一齊玩,同小朋友更親近,到時小朋友有佢最信任嘅人係身邊,自然會發揮得更好啦~
至於一切其他的壓力就交比我地大人啦,溫下學校background,諗定d答案。小朋友…..就由他們自由發揮,表現出真實自然的一面。唔好咁細個就要佢地死記硬背面試班的所謂嘅model answer啦。
回想一年之前2個小人出門前我跟他們說好好去玩一場,做返你自己。一年之後我亦會同樣跟他們說Be Yourself,做返你們平常的自己,保持禮貌,自自然然對孖媽我來講已經足夠了。

相信大家的小朋友都一樣,好快要面對人生中一些面試,比小朋友開心面對面試,無壓力先係最重要。希望大家的小朋友都可以有好好的表現,做返自己,入到大家心儀嘅幼稚園啦~ 加油!

P.S. 部份圖片節錄自互聯網

我和孖寶的Facebook Page: 荔枝與孖寶 

分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

會員登入