分享到:

好快孖寶出年就要入讀K1了, 我地屋企主要係以我們作為香港人嘅母語: 廣東話來同孖寶溝通的. 因為孖媽覺得先學好自己生活所在地嘅語言打好基礎, 至為重要, 英文當然都係好重要啦,但他們將來返學好多機會都會學到. 反而中文好多時往往都係被我地忽略嘅一環. 但我覺得中文基礎打得好, 對小朋友將來成長, 同人溝通亦會有好大幫助. 打好語文根底, 學習語文所需要技巧其實都係唔可以忽略架.

最近接觸到一間有心學社, 佢地研發出自家生動有趣嘅課程, 獨創遊戲教學法.  既可以高效令小朋友學好中文, 同時又加入趣味十足嘅玩遊戲來提高小朋友學習中文嘅興趣. 凝心相信唔同嘅教學法都有其優點及可取之處,e.g.瑞吉歐教學法主張以小朋友嘅興趣主導鼓勵小朋友自行探索, 發掘及能力;蒙特梭利則主張寓學習於遊戲 , 學習應要融入生活. 凝心係佢地嘅課程中會運用唔同嘅學習法,因為靈活運用各學派的長處可以為小朋友帶來更多唔同嘅好處。

凝心獨創嘅遊戲教學法. 用唔同遊戲去學習語文知識, 好似佢地會用層層疊遊戲來幫助小朋友學習重組句子技巧、亦會利用康樂棋遊戲來幫助小朋友學習唔同嘅標點符號用法等 ,務求令小朋友可以輕鬆愉快咁去學習.

聽朋友講返佢孩子上堂嘅經驗分享, 佢地真係學得好開心, 亦都好投入, 可以話係事半功倍. 而且中文成績都大有改善. 佢地話老師好細心亦好有耐性. 凝心學社的課程係由K1 到小六, 佢地特意為香港兒童設計一套全面的中文讀寫課程, 巧妙運用創意教學法, 利用遊戲幫助小朋友更易學習中文.

好似幫助K班BBs佢地會運用故事, 好簡單咁同小朋友利用「一字一故事法」, 以部首家族拆字形式去認字. 內容生動有趣, 令小朋友印象更深刻. 相信我地細個個時都經歷過溫默書嘅痛苦, 大人細路都一樣咁痛苦, 唔單止要求小朋友死記硬背嘅辛苦, 做家長嘅往往亦都會好勞氣.

凝心學社會利用唔同嘅故事生動咁去教小朋友。 每個字都會有一個相關嘅故事, 幫助小朋友記得字嘅寫法, 同時亦等小朋友唔洗再死硬背咁辛苦。

就好似以下呢個故仔:《想飛的小蝸牛》
故事講述小蝸牛希望自己可以長得高大些,站到花朵之上就可以看到美麗的花朵。 於是小蝸牛與蜜蜂、螞蟻、蝴蝶商量方法。最後,牠終於到了花朵之上,卻遇到蜘蛛姐姐想把牠吃掉。

大家可以留意到故事入面有好多唔同嘅昆蟲類動物,老師就可以藉此教授蟲字部。

仲有以下一個蟲字的例字:

凝心學社獨創嘅「一字一故事法」, 可以用簡單嘅方法將漢字拆件, 既輕鬆又有效, 好多Mummy試過都話work.

除此之外, 凝心學社自創標點符號學習法都幫助過好多小朋友, 凝心嘅老師們特意為各標點符號設計出角色性格及故事,令小朋友更容易掌握標點符號嘅用法。

相信好多父母人會覺得標點符號嘅運有時好難分清,凝心老師會介紹唔同嘅標點小動物比小朋友認識,等佢地更易分清. 就好似以下一個有趣的例子:

我是山羊伯伯,快升4年級的小朋友,就要認著我。每次有事情需要補充,我(括號)就會出現啦.

我自己最鍾意嘅就係「不一樣」的康樂棋,「遊戲學中文」真係幾有趣,呢一副「不一樣」的康樂棋巧妙咁運用遊戲方式,來加強學生對標點符號的認識和運用。

而原來凝心的語文基礎知識重點班, 每一堂都有一個特定的課題, 幫助小朋友係學習語文上抽絲剝繭,化繁為簡。更加有系統咁去學習, 令小朋友學得更快,佢地每堂集中教授出年其中一項語文知識, 同埋教授應付該題型嘅方法及技巧,令小朋友掌握得更清楚, 事半功倍. 凝心的高小課程已經涵蓋哂文言文基礎知識及閱讀理解訓練,為學生嘅文言文水平打下穩固基礎。

經過老師的引導,小朋友透過唔同體驗同經歷,引導小朋友記底, 對佢地將來作文都會有一定嘅幫助。大家帶小朋友去玩或者去旅行個陣,都不妨試下呀!當然亦可以報讀凝心唔同類型的課程來提昇語文質素呀.

凝心學社 Facebook: https://www.facebook.com/childlike.com.hk/
凝心學社網站: http://www.childlike.com.hk/

**是次的產品及產品資訊由品牌 提供**

我和孖寶的Facebook Page: 荔枝與孖寶 

分享到:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

會員登入